Što je CMS?

CMS ili Content Menagement Systems. CMS (http://hr.wikipedia.org/wiki/CMS) sustavi dizajnirani su i osmišljeni za lakše upravljanje sadržajima web stranice kako web developerima tako i samim korisnicima.

Sustav za upravljanje sadržajem (CMS) je sustav koji se koristi za upravljanje sadržajem web stranice. Tipično, CMS se sastoji od dva elementa:

    aplikacija za upravljanje sadržajem (CMA)
    aplikacijskih sadržaj isporuke (SDA) .

CMA element koji omogućuje korisniku, bez prethodnih znanja u HTML-u, da upravljaju, kreiraju, mijenjaju i uklanjaju sadržaja s web stranice bez nužnih programerskih znanja. SDA je element koristi i sastavlja tu informaciju za ažuriranje web stranice.

Značajke CMS sustava razlikuju se od sustava do sustava, ali većina je bazirana na lakoću upravljanja organizacije tekstova, filmova, slika, linkova i mnogih drugih vrsta podataka.

CMS može imati više značenja , ovisno o scenarijima ili ciljevima projekta. Dodatne zabune javile su se nakon što su neke tvrtke izmijenile naziv u AIIM (Udruga za informiranje i upravljanje slikama) dok su neke korporacije prihvatile akronim ECM (Enterprise Content Management) i ORP (Web Content Management). AIIM  udruga je promijenila svoju definiciju u ECM nekoliko puta i iznijeli svoje definicije u Wikipediji, koji je sada objavljen.

 
Content Management System (CMS) zajednička definicija # 1

Definicija CMS je aplikacija (najvjerojatnije web - based), koji pruža mogućnosti za više korisnika s različitim razinama dozvola za upravljanje sadržaja, podataka ili informacija web stranice ili internet aplikacije. Upravljanje sadržaj se odnosi na stvaranje, uređivanje, arhiviranje, izdavaštvo, izvješćivanje , distribuciju web sadržaja, podataka i informacija. Primjer CMS aplikacije je web aplikacija koja omogućuje sljedeće uprave, na kontrolnoj ploči ili web upravljanje funkcionalnostima:

    Stvaranje, uređivanje , objavljivanje, arhiva web stranica

    Stvaranje , uređivanje , objavljivanje , arhiva članaka

    Stvaranje, uređivanje , objavljivanje , arhiva priopćenja za javnost

    Stvaranje, uređivanje , objavljivanje, arhiva blogova

    Dodaj / Uredi događaje u kalendar događanja

    Dodaj / Uredi zalihu (proizvoda) , opis , specifikacije proizvoda , cijene , fotografije , itd.

    Pregled izvješća i podatkei statistike stranice

    Stvaranje i uređivanje korisnikai sustava koji imaju različite razine dozvola određenim dijelovima stranice

Content Management System (CMS) zajednička definicija # 2

(Ta definicija je slična definiciji WCM (http://en.wikipedia.org/wiki/WCM) (web sustav za upravljanje sadržajem) koji je određen AIIM-om.(http://www.aiim.org/))

U ovoj definiciji ,kada netko odnosi na CMS-u, on / ona se odnosi na web aplikacija koja pruža mogućnosti za više korisnika s različitim razinama dozvole za upravljanje sadržajem web stranice, bez potrebe HTML znanje. U nastavku je primjer jednostavnog CMS aplikacija koja omogućuje sljedeće mogućnosti uređivanja:

 

Prava unutar upravljačke ploče

    Stvaranje, uređivanje, objavljivanje, arhiva web sadržaja

    Stvaranje, uređivanje, objavljivanje, arhiva članaka

    Stvaranje, uređivanje, objavljivanje, arhiva priopćenja za javnost

Sustav za upravljanje sadržajem poduzeća (ECM / ECMS)

 

Kada se definicija odnosi na sustav za upravljanje sadržajem poduzeća (korporacija) (ECM / ECM-ovi),možemogovoriti o bilo kojoj od sljedećih definicija:

1 . Content Management System (CMS) aplikacija dizajnirana da služi i daje podršku potrebama velike organizacije ili velikih razmjera Content Management System-a.

2 . Zahtjev s više funkcionalnosti koje pruža full - scale sustav za upravljanje sadržajem prilagođen za organizaciju i procese tvrtke.

3 . Aplikacija koja pruža raznolike alate i mogućnosti za upravljanje, pohranu i isporuku sadržaja i dokumenata prilagođene za unutarnje ustrojstvo, rad i proces tvrtke.(Definicija AIIM je ukratko )

 

Namjena Content Management System-a (CMS-a)

 

Glavna svrha cms-a je pružiti mogućnost za više korisnika s različitim razinama dozvola da upravljaju web stranicom ili dijelom sadržaja web stranice. Na primjer, ako za primjer uzmemo web stranicu koja ima članke, blogove, priopćenja, trgovinu, događaje i dodijelimo sekciju ili dio sekciju pojedinom korisniku kako bi ih oni mogli uređivati, arhivirati ili stvarati.

 
Prednosti CMS sustava

 

1. Lakoća dodavanja sadržaja i njihova izmjena

Dodavanje sadržaja u CMS sustavima uvelike je olakšan raznim editorima aplikacijam kojima dodajete i mijenjate sadržaj lako kao što to radite pomoću word-a.

 

2. Razdvojenost sadržaja od dizajna

CMS sustavu možete koristiti unaprijed gotove predloške (eng. templates) ili ukoliko želite unikatan dizajn prilagođen Vašem vizualnom dizajnu unajmite web dizajnera.

 

3. Dodaci koji unapređuju funkcionalnost stranice

Instaliranjem dodataka (eng. plugin) možete unaprijediti i povećati funkcionalnost web stranice i prilagoditi istu Vašim potrebama bez potrebe za unajmljivanjem programera.

 

4. Podrška korisnika

Ukoliko se dogodi da ne razumijete neku od funkcija CMS-a uvijek možete postaviti pitanje na forumima korisnicima koji koriste isti CMS.

 
Content Management System (CMS) - zablude

 

1. Jedna od najvećih zabluda o CMS sustavima je da je  takav sustav samostalno glavni sastojak za uspjeh web stranice, portala ili trgovine. To je potpuno netočno. CMS služi kako bi se vlasnik ili webmaster web stranice upravljali, kreirali ili distribuarali sadržaj, ali uspjeh web stranice nema nikakve veze s CMS-om, već je to vezano za kvalitetu sadržaja web stranice, kvalitetu usluge, marketing, seo optimizacije i mnogih drugih čimbenika.

 

2. Druga zabluda o CMS-u je da će eliminirati potrebu za angažiranjem web programera ili developera kako bi se napravile izmjene na web stranici. To nije istina, u mnogim slučajevima. Većina CMS sustava, a posebno Open Source CMS sustavi će zahtijevati iskusnog web programera kako bi se napravile potrebne promjenepri kreiranju nečijih poslovnih ciljeva, a i za održavanje projekta velikih razmjera. Vrlo dobar primjer izrazito kompliciranog CMS sustava je open source CMS sustava Drupal. Većina krajnjih korisnika Drupala konstatirala je kako je taj sustav najbolje i najisplativije rješenje za bilo koju web stranicu. To je potpuno netočno. Drupal zahtjeva web programera za postavljanje i prilagođavanje stranice, a zbog svoje složenost isustava održavanje i upravljanje Drupal stranicom moglo bi Vas na kraju koštati živaca i novaca. Dakle, ako neamte potrebu za korporativnim rješenjima za Vašu web stranicu , možete uzeti u obzir CMS aplikaciju koja ne zahtijeva znatan broj programskih sati za postavljanje i kontinuirano održavanje, kao što su Joomla i Wordpress.

 

3. Jedan od važnih sastojaka za uspjeh Vaše web stranice je brand koji korisnici mogu prepoznati. Nažalost, većina CMS sustava napisali su programeri koji nisu skloni dizajnu stranica ili stvaranju brenda (to i nije njihov posao). To je razlog zašto većina open source CMS web stranice koje nisu prilagođene nemaju dizajn i osobnost. Naravno tu uvijek dolazi do izražaja kreativna sposobnost web dizajnera.