Razlika najpoznatijih CMS sustava - Joomla vs Wordpress

U ovom članku bavimo se najbitnijm razlikama između dva najpoznatija i najkorištenija CMS-sustava u svijetu, njihovoj primjeni i prilagođendosti različitim korisnicima, kao i usporedni test prednosti i nedostataka Joomla-e i Wordpressa.

Iako postoje mnogobrojni CMS sustavi (nabrojani u našem prethodnom članku), odluka o odabiru cms sustava najčešće se svodi na dva najpopularnija - JOOMLA (http://www.joomla.org/) i WORDPRESS(https://wordpress.com).

CMS kao platfore postoje još od 90-ih godina dok je WordPress iazašao 2003. godine, a Joomla 2005. godine. Našu raspravu o prednostima i nedostatcima najpopularnijih CMS sustava provest ćemo kroz nekoliko ključnih točaka.

 
1. Ukupna kvaliteta CMS platformi


Prije svega, i Joomla i WordPress su open source programi, što je veliki plus za svaki. Open Source programi su besplatni - što znači da se mogu besplatno skinuti i instalirati bez dodatnih troškova. Oba CMS-a imaju mnogobrojnu podršku brojnih volontera koji ispravljanje sustav, pišu kôd za nove verzije, i stvaraju module i dodatke koji poboljšavaju funkcionalnost osnovnog programa.

Rezultat: Izjednačeno - I Joomla i Wordpress su besplatni CMS sustavi i Open Source sustavi!

2. Instalacija


Za instalaciju potreban je hosting računa s bazama podataka za oba CMS-a (što jepotrebno za svaki CMS, pa i onaj komercijalni). Joomla i WordPress mogu se postaviti (instalirati) brzo uz malo potrebmog znanja o kreiranju databaza.

Rezultat: Izjednačeno - jednostavna instalacija oba CMS-a!

3. Struktura sadržaja unutar CMS-a


Utvrdili smo da je WordPress malo više user-friendly i podrazumijeva manje vremena učenja ako Vam je korištenje web tehnologija novost. Također, WordPress može biti bolji izbor ako želite blog stranice, dok Joomla može biti bolji izbor za statičke ili korporativne web stranice i stvari kao što su intranet, primjerice web stranica - eBay.

4. Predlošci i teme


Ako želite postaviti svoje stranice brzo, i Joomla i WordPress dolaze s unaprijed instaliranim temama/predlošcima. Te teme su sastavni dio oba CMS-a, te se instaliraju zajedno sa samim CMS-om. Teme/predlošci imaju jednostavno određeni izgled i set funkcionalnosti, ali nisu podložni velikim promjenama i dizajnom su vrlo jednostavni (najčešće kombinacija bijele, plave i zelene boje). Iako WordPress teme izgledaju sasvim zadovoljavajuće putem mobilnih uređaja, Joomla teme se puno bolje prilagođavaju mobilnim uređajima svih vrsta, pa čak i onim najmanjima. Na obje platforme možete koristiti i komercijalne teme/predloške. Cijena im se kreće od 40-200$ ovisno o mogućnostima korištenja i kvaliteti samog proizvođača. Prednost komercijalnih tema/predložaka je da u samom početku imate nešto prepoznatljiviji dizajn nego što je to slučaj sa besplatnim temema/predlošcima, ali ako trebate ili želite imati predložak koji je jednistveni, prilagođen Vama i Vašem brendu onda zasigurno trebate web dizajnera koji će Vam omogućiti "custom" prilagodbe teme/predloška.

Rezultat: Joomla - dajemo joj prednost jer je intuitivnija u prilagodbi za sve uređaje i predlošci su puno jednostaviji!

5. Dodaci, proširenja i prilagodbe


Joomla i Wordpress podjednako razvijaju dodatke za svoje platforme, iako je struktura Joomle više intuitivna nego ona kod Wordpress-a, jednom kada se naviknete na nju. Opet, to se svodi na potrebe vaše web stranice. Većina WordPress pluginova posebno je razvijena za blogerski tipa web stranice, dok Joomla ekstenzije imaju puno širi izbor (primjerice blog je samo jedna od mogućnosti koju možete instalirati, kao i forum i slično).

Rezultat: Dajemo prednost Joomla-i - veće mogućnosti, šira uporaba dodataka i njihova primjena.

6. Search Engine Optimization (Optmizacija za tražilice)


U ovoj analizi, usporedili smo WordPress i Joomla u smislu SEO sposobnosti. Nema skrivanja od činjenice da WordPress je znatno bolji za SEO od Joomla-e. Isto tako moramo napomenuti da Wordpress za razliku od Joomla-e dopušta da sami kreirate URL link i način na koji će ga čitati sama tražilica. WordPress-ova 'stvarna SEO moć dolazi iz odličnih niza dodataka na raspolaganju kako bi vaš život lakšim. Wordpress je definitivni pobjednik ovdje, ali Joomla pruža veliku mogućnost u samom SEO-u, iako je puno kompliciraniji i zahtjeva više rada na samoj web stranici.

Rezultat: Wordpress pobjednik - zahtjeva manje rada za SEO uspjeh.

7. Sigurnost


Sigurnost je svakodnevno pitanje u korištenju i Joomla-e i WordPress-a. Open Source softver je besplatan, kao što i samo ime implicira, svatko može pristupiti kodu. Ako znate što radite, svatko može iskoristiti ranjivosti u kodu, a to se često i događa kada se web stranice ne štite na pravilan način i kontinuirano. Međutim, volonteri Joomla-e i Wordpressa, svakodnevno rade na zakrpama, ispravljanju sigurnosnih propusta ažuriranja koje uklanjaju ranjivost samih CMS sustava. Donedavno, WordPress je bio jednostavnij po pitanju lakšeg upravljanja što se tiče ažuriranja sustava, ali još 2011. Joomla je ažuriranje zakrpa prilagodila, te sada obje platforme koriste "one-click" ažuriranje.

Rezultat: Izjednačeno - oba CMS-a koriste "one-click" ažuriranje


A pobjednik je ...

Mislimp da su oba CMS sustava dobra za određene svrhe. Činjenica je da je Joomla platforma već u početku startala kao CMS za web stranice, dok je WordPress započeo kao blogging alat. Dakle, dok Joomla je imala vremena sazrijevati kao CMS za web stranice, WordPress je morao proći kroz tranziciju. WordPress je prerastao u veliki CMS, ali Joomla je uvijek bila CMS, a to je razlog zbog kojeg je dana sofisticiranija u uporabi raznih alata koji možete koristiti. Moram napomenuti da postoji puno osobnih stavova vezanih za obje platforme, ali kada koristite Joomla-u osjećate da koristite čvrstu tehnologiju u smislu kreiranja web stranice unutar CMS-a.
Kada se izrađuje web stranicu koja se u velikoj mjeri oslanja na sadržaj - nešto poput blog web stranica ili web stranica za vijesti obično se koristi WordPress . Za sve ostalo (obično složenije stranice) web developeri imaju tendenciju kirištenja Joomla CMS-a.

Činjenica je da se odabir CMS-a svodi na osobne želje i zahtjeve, odnosno potrebe korisnika.