Što je SEO?

Optimizacija web stranice (eng. Search engine optimization - SEO) oglašivača za internet tražilice sastoji se od čitavog niza strategija koje su usmjerene ka podizanju organske posjećenosti stranice kroz internet tražilice i kroz povećanje ranga rezultata pretraživanja za ciljane ključne riječi. Što je određena web stranica bolje pozicionirana na internet tražilicama za željene ključne riječi, to je veći broj organskih (besplatnih) posjeta i potencijalnih konverzija u kupce ili klijente. Cilj optimizacije je podići vidljivost stranice oglašivača na način da se pokaže na prvoj stranici ili čak na prvom mjestu prilikom pretraživanja vodećih internet tražilica poput Google-a ili Yahoo-a.

Podizanje pozicije i vidljivosti web stranice putem optimizacije za tražilice svoje prave rezultate najčešće pokazuje šest do dvanaest mjeseci nakon samog procesa optimizacije. Kada internet korisnici pretražuju Vaše proizvode ili usluge, vaše web stranicetrebale bi biti među prvima. SEO pomaže tražilicama prepoznati važnost određenih ključnih riječi koje ljudi traže na internetu. Optimizacija web stranice uključuje istraživanje ključnih riječi, stvaranje sadržaja, izgradnju linkova, te vidljivost Vaše web stranice na tražilicama. Vlasnici web stranica prepoznali su vrijednost pozicioniranja njihove web stranice na vrhu rezultata tražilice puno prije no što je SEO postao tržišno proširen.

Search engine optimization (SEO) koristi različite metode i tehnike kako bi se poboljšala vidljivost i pozicioniranje web stranice. SEO je novac - to je najčešći SEO smisao za internet marketing. Terminologija također opisuje dizajn web stranice, svoje izbornike, sustavi upravljanja, video, slike, sadržaj i druge elemente koji bi trebali biti optimizirani kako bi se postigla što bolja pozicija na tražilicama. Optimizacija web stranice je proces kojim se unutarnje i vanjske aspekte web stranice prilagođavaju za što bolje pozicioniranje u tražilicama, u odnosu na na ključne riječi i ključne fraze pretraživanja. Većina web prometa je upravljana od strane glavnih komercijalnih tražilicama: Google, Yahoo i MSN-a. Google privlači oko 60% svjetskog pretraživanja. Visoki plasman unutar tražilica uvijek dovodi do povećanje prometa. 78% korisnika napuštaju svoje pretraživanje ako im prve tri stranice nisu dale zadovoljavajući odgovor, dok 28% uopće ne razmišljaju od traženja zadanih pojmova dalje od druge stranice. Profesionalna optimizacija daje visoke rezultate (oko 70% korisnika preferiraju organski pretraživanja sponzorirane veze ili PPC) te mogu dostaviti iznimno snažan rezultate.Svatko tko obećava "zajamčeno vrhunske rezultate", "instant rezultate", "trajno najviše pozicijame" i slično, vjerojatno ne znaju što rade i vrijedi ih izbjegavati. Stručna i uspješna optimizacija stranice je disciplinirani proces koji uključuje lukavu kombinaciju profesionalnih vještina. Web dizajn, web development, marketing, oglašavanje i analiza su sastavni dio planiranja i dobro izvršavanje optimizacije samog projekta. Čvrsta polazna točka u optimizaciji vaše kampanje je definiranje riječi i fraza potrebnih za privlačenje relevantnih posjetitelja na vaše stranice.

 

Priprema za optimizaciju Vaše web stranice

Kao i definiranje vašeg semantičkog prostora, važno je da je stranica spremna za tražilice na tehničkoj razini. Temeljita analiza stranice otkrit će neprijateljske URL-ove, prepreke za tražilice ili neprimjeren kod za tražilice. Malo kodiranja može napraviti veliku razliku - s brzim učitavanjem, dobro označenim stranicama te sa dostupnom strukturom vaših stranica, tražilice ih prihvaćaju puno brže te ih bolje pozicioniraju.

Strategija sadržaja

Ključne riječi služe kao temelj za pretraživanje Vaše web stranice. Kvaliteta sadržaja je jedan od temeljnih stvari u privlačenju relevantnih i kvalitetnih veza, a time i osiguravanju vrhunske pozicije na tražilicama. Kvaliteta sadržaja je jedina strategija koju odobrava Google, Yahoo i MSN! S pojavom univerzalnog pretraživanja, mnoge vrste sadržaja sada pružaju još veće mogućnosti.

Neki mogućnosti su:

A. tekstualni sadržaj

B. slike

C. video

D. ocjene i mišljenja korisnika

E. kalkulatori

F. priopćenja za javnost

G. vijesti

H. položaj na karti (Karta lokacije) i još mnogo toga.